Boekhouders verwelkomen nieuwe technologie

Uit een internationaal onderzoek van Sage blijkt dat 86% van de accountants en boekhouders technologie verwelkomt die administratieve taken overneemt en hen toelaat om te focussen op hun klanten en het uitbouwen van hun praktijk.

De ‘Practice of Now’-studie, uitgevoerd door het onafhankelijk onderzoeksbureau Viga, onthult dat 96% van de ondervraagden vertrouwen heeft in de toekomst van accountancy en hun rol daarin, ondanks het feit dat 68% zijn rol in de toekomst ziet veranderen door automatisatie.

Het rapport onthult dat accountants, ondanks frustraties over technologie, erkennen dat automatisatie de sleutel tot de toekomst is:
  • 68% van de ondervraagde accountants en boekhouders ziet hun rol in de toekomst veranderen door automatisatie
  • 38% verklaart dat de tijd die ze besteden aan het administratieve werk hun grootste zakelijke frustratie is
  • 86% zegt technologie te verwelkomen die de administratieve taken van hun job overneemt, zodat ze meer kunnen focussen op hun klanten en het uitbouwen van hun praktijk
  • 57% wil ‘best in class’ technologie om de beste diensten te kunnen aanbieden aan hun klanten
  • 67% bevestigt dat cloud-ondersteunde diensten de beste strategie is

Verandering verdeelt vaak het publiek. Dit onderzoek toont aan dat het merendeel van de boekhouders de kracht en het potentieel van automatisatie inziet, door hen toe te laten meer op hun praktijk en klanten te focussen. Naarmate artificiële intelligentie en bots intuïtiever worden, komen we dichter bij een toekomst van onzichtbare administratie, wat accountants de ruimte zal geven hun tijd aan waardevollere diensten voor hun klanten te besteden. De sector moet zich gezamenlijk achter deze evolutie scharen en helpen mogelijke obstakels of angsten weg te nemen. Het is nu aan de boekhouders en zaakvoerders van kleine ondernemingen om de verandering te omarmen en te beslissen hoe ze de tijd die automatisatie hen zal opleveren zullen besteden.

Je hebt nu een recordaantal start-ups. Meer “digital natives” komen in bedrijven terecht en die zijn opgegroeid met technologie. Zij willen die ook gebruiken in hun professionele leven. Boekhouders moeten sneller gaan digitaliseren om die digital native medewerkers en klantondernemers tegemoet te komen.

Alex DosscheManaging DirectorSage Belux
In een artikel in Datanews wordt verder stilgestaan bij de resultaten: Lees het artikel hier.

U kan ook het volledige rapport ‘The Practice of Now’ opvragen met alle resultaten via bijgevoegde link: Klik hier.

This report analyses the findings from our research and discusses the key topics raised. Offering advice on how to keep pace and thrive with industry shifts.

See what your fellow accountants think about the industry and ensure you are prepared to continue running a successful practice now and in to the future with our exclusive FREE report.

  • Cloud adoption – How practices are moving to the cloud and why
  • Automation and bots – What opportunities does automation afford you
  • Security – How best to handle client data and the cloud security advantage
  • Future gazing – How is the profession changing and what is needed to stay relevant