De job van boekhouder zal grondig veranderen: “Alles wat ‘low level input’ is, gaat eruit.”

10 jun 2016

De job van boekhouder zal grondig veranderen: “Alles wat ‘low level input’ is, gaat eruit.”

Bron: De Tijd – 08 juni 2016 14:31 – Extract uit het artikel van Emmanuel Vanbrussel

Duizenden zelfstandigen en zaakvoerders van kleine bedrijven doen hun boekhouding nog op de traditionele manier. Elk kwartaal stappen ze met een klasseermap, schoendoos of wijnkist vol papieren facturen naar hun persoonlijke boekhouder, die de paperasserij handmatig in de computer verwerkt. Maar daar komt stilaan verandering in. De digitale golf die eerder al de grote en middelgrote ondernemingen overspoelde, bereikt nu ook de kleine bedrijven. Gebruiksvriendelijke softwarepakketten maken het voor de bakker op de hoek mogelijk zijn facturenstroom te automatiseren.

‘We noemen het live boekhouden’, zegt Hans Cools, co-CEO bij Moore Stephens Belgium. ‘De ondernemer kan zijn facturatie online uploaden en krijgt meteen een soort dashboard met een overzicht van alle financiële cijfers. Onze boekhouders zullen klaarstaan om die te analyseren. We willen het verschil maken door niet alleen software, maar zowel de technologie als de adviseurs gebundeld aan te bieden.’

Gaan we naar het einde van de boekhouder? ‘Nee’, denkt fintech-investeerder Jürgen Ingels.

 
Maar de job van boekhouder zal wel grondig veranderen, naar gespecialiseerd advies. Vandaag spenderen boekhouders nog veel tijd aan de opmaak en weinig tijd aan de analyse van de boekhouding. In de toekomst zal dat omgekeerd zijn. Alles wat ‘low level input’ is, gaat eruit. Zodra de financiële gegevens ingebracht zijn, kunnen ze in realtime vanuit de factuur in de databanken vloeien en meteen met de resultatenrekening en de balans verzoend worden.
Jürgen Ingels
fintech-investeerder – fintech
 

De boekhouder zal nog altijd een controlefunctie uitoefenen. Maar er komt tijd vrij om de bedrijfsleider bij te staan bij de interpretatie van de cijfers en voor andere diensten met toegevoegde waarde, zoals advies over regelgeving.

Hardnekkig papier

Het digitale pad is nog lang. Papier is nog altijd goed voor bijna de helft van alle verkoopfacturen tussen ondernemingen, concludeert het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen uit de statistieken van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging. Van elke 100 facturen tussen bedrijven worden er 48 op papier verstuurd, 43 via e-mail en slechts 9 via een apart digitaal platform, nochtans het efficiëntste kanaal voor automatische factuurverwerking. Wellicht zijn de digitale platformen nog onvoldoende gestandaardiseerd.

De groei van de e-factuur slabakte in het voorbije jaar, stelt het NSZ vast, en dat heeft volgens de organisatie veel met de boekhouders te maken.

 
Driekwart van de boekhouders blijft zijn eigen facturen op papier versturen. Ze staan sceptischer tegenover e-facturatie dan hun klanten

 

zegt de zelfstandigenorganisatie. ‘Zeker kleine ondernemingen laten zich voor alles inzake facturatie adviseren door hun boekhouder. Als die niet gelooft in digitale facturatie, zal zijn klant dat meer dan waarschijnlijk ook niet doen en dus papieren facturen blijven uitsturen.

Uit: Digitale hulpjes bedreigen kmo-boekhouder