Waarom Belgische accountants zo hard werken en wat ze eraan kunnen doen

04 oct 2021

Waarom Belgische accountants zo hard werken en wat ze eraan kunnen doen

Femke Hogema, auteur van De Winstadviseur, spreekt op 28 oktober op ons inspiratie-event (waarover snel meer). In de aanloop naar het event, interviewden we haar over haar visie op het vak.

Je spreekt vaak in België tegenwoordig – vertel!

Ja, ik ben vereerd. Mijn boek (De Winstadviseur; de nieuwe rol van boekhouders en accountants) is ook in België heel goed ontvangen. Sindsdien spreek ik veel voor Belgische accountants over De Winstadviseur.

Wat is een winstadviseur?

Een winstadviseur is een accountant, coach en adviseur tegelijkertijd. Hij (of zij) neemt meerdere rollen op zich. In de rol van accountant zorgt hij dat het compliancy werk in orde is. In de rol van adviseur kijkt hij met een brede blik naar het bedrijf van de klant, en adviseert dus ook breder dan alleen op financiële en fiscale zaken. En in de rol van coach stelt hij zulke goede vragen dat de klant echt aan het denken wordt gezet en betere keuzes gaat maken. Ik vind het heel belangrijk dat een winstadviseur de cijfers ziet als fundament, maar dat de aandacht meer gaat naar de toekomst. Waar wil de klant heen? Volgend jaar? Over 5 jaar? Wat houdt hem tegen daar te komen? En welke rol kan de winstadviseur spelen om hem te helpen daar te komen? Inzicht geven in cijfers helpt, maar de juiste coachings- en adviesvaardigheden hebben is minstens zo belangrijk.

Zie je verschillen tussen Belgische en Nederlandse accountants?

Jazeker. Een heel groot verschil is dat er een tekort is aan Belgische accountants. Dat probleem is in Nederland wat minder groot. Dat lijkt een luxe-positie want hij hoeft niet echt om klanten verlegen te zitten. Er is dan ook niet echt een reden om de switch te maken van accountant naar winstadviseur. Gek genoeg zie ik daarin wel risico’s. Belgische accountants zitten meestal niet om werk verlegen, en ze verdienen ook een prima boterham. Maar ze betalen wel een prijs – een prijs van heel hard, vaak té hard werken. Tegen de tijd dat ze daar geen zin meer in hebben, en graag wat minder hard werken, ontbreekt het ze aan de tijd om daar stappen in te zetten.

Het is dus een vicieuze cirkel die draait om te weinig tijd. Wat nu?

Het begint in mijn ogen met het besef dat het anders kan. Een accountant die de stap zet naar winstadviseur, gaat niet alleen andere diensten aan klanten verlenen, maar deze ook op een andere manier en tegen andere tarieven factureren. Een winstadviseur laat zich betalen naar waarde, en niet langer uurtje factuurtje. Als die waarde op een slimme manier wordt geleverd, kan de accountant in minder tijd hetzelfde verdienen.

En het gaat niet alleen om geld, het gaat er ook om dat de accountant dan écht proactief kan worden en zijn klanten kan helpen hun dromen en doelen te realiseren. Dat alles vereist dat hij tijd creëert om met zijn voeten op het bureau uit het raam te starten en zich af te vragen hoe hij zijn klant het beste kan helpen. Dat hij vervolgens die klant spontaan opbelt om waarde te creëren.

Dus stap 1 is beseffen dat het anders kan. En stap 2?

Stap 2 is besluiten dat je het anders wilt. Een accountant die dat besluit echt neemt, vanuit zijn tenen, gaat de wegen ontdekken om het ook te doen. Ik geef in mijn keynote van 28 oktober een aantal zeer concrete tips!

Bent u benieuwd naar de keynote van Femke Hogema? Stuur even een mailtje naar marketing@codabox.com of info@clearfacts.be