[Persbericht] ClearFacts toont accuraatheid van boekingsvoorstellen aan de hand van AI

11 oct 2022

[Persbericht] ClearFacts toont accuraatheid van boekingsvoorstellen aan de hand van AI

Antwerpen, 10 oktober 2022ClearFacts, de preaccounting oplossing van Isabel Group, lanceert een gratis nieuwe functie gebaseerd op artificiële intelligence (AI). Dit nieuwe confidence level toont de accountant een getrouwheidsniveau van de boekingsvoorstellen. Dat is uniek voor de Belgische accountantssector.

Facturen met label ‘OK’ in ClearFacts bevatten de nodige boekhoudinformatie: datum, btw-nummer, factuurnummer, bedrag, enzovoort. Op basis van historische data worden facturatiegegevens verrijkt en maakt ClearFacts een boekingsvoorstel op. De accountants controleren deze dan manueel. Dit preaccounting proces vereenvoudigt het werk van de accountant nu opnieuw met de nieuwe ‘Confidence levels’.

tvh

“We voegen een getrouwheidscode toe die de accuraatheid van het boekingsvoorstel weergeeft. Daarvoor maakt ClearFacts gebruik van machine learning. Recurrente facturen krijgen bijvoorbeeld een zeer hoge score met volle ster, en de boekhouder weet zo dat de check weer wat sneller kan. Efficiëntiewinst is tenslotte onze bedrijfsmissie,” zegt Tom Vanhoorne, Managing Director ClearFacts.

Wanneer er twijfel is, toont ClearFacts een halve of een lege ster. Dan bekijkt de gebruiker best het boekingsvoorstel met extra aandacht. De accountant kan klikken op de ster om de exacte score en een beknopte redenering te raadplegen.

Volgende stap in automatisering van preaccounting

ClearFacts automatiseert het inboeken van facturen. Aan de hand van automatic invoice recognition (AIR) haalt de software eerst alle nodige informatie uit de factuur. Vervolgens voegt een algoritme een boekingsvoorstel toe aan de werklijst van de boekhouder, met verschillende codes: OK, OK – new (voor facturen van nieuwe leverancier) en NOK (onvolledig). Het preaccounting-proces versnelt gevoelig het werk en de efficiëntie van de boekhouder.

Sinds 4 september werkt confidence levels in pilootfase bij enkele accountancykantoren. Na die succesvolle testfase stelt ClearFacts de confidence levels nu ter beschikking van alle klanten. In de komende maanden zal de tool verder verfijnd worden om zo de preaccounting processen voor de accountant nog efficiënter te maken.