AI, digitalisering en de evolutie van de rol van de accountant

20 jun 2023

AI, digitalisering en de evolutie van de rol van de accountant

Accountants bevinden zich in het midden van een digitale revolutie. Met AI en automatisering verandert de manier waarop zij werken. Boekhouderstotaal.be interviewde Nicolas Pevenage (Acerta) en Paul Simons (Isabel Group) over hoe deze technologieën de toekomst van de Belgische accountants zullen vormgeven.

Evolutie ipv. revolutie

Het gebruik van AI en automatisering in de accountancy is al goed op gang. Volgens Nicolas Pevenage van Acerta beschikken de meeste Belgische accountants al over een resem software-pakketten dat hen helpt om hun activiteiten te digitaliseren en automatiseren.

In plaats van een plotselinge ‘big bang’, zullen deze technologieën het werk van accountants geleidelijk aan veranderen.

Le nouveau comptable est arrivé

Het merendeel van de accountants ziet deze veranderingen positief tegemoet. Door een personeelstekort zijn accountantskantoren voortdurend op zoek naar efficiëntie en het digitalisatie-proces helpt hierbij.

Volgens Nicolas zal de toenemende automatisering leiden tot een verschuiving in de taken van de accountant. Accountants zullen meer op financiële projectmanagers gaan lijken, gespecialiseerd in bepaalde niches.

Zij zullen hun ‘soft skills’ moeten ontwikkelen om met klanten te praten en hen complexe financiële informatie begrijpelijk te maken.

Vrees niet. AI is hier om je te helpen.

Er bestaan zorgen dat AI een bedreiging zou kunnen vormen voor de rol van de accountant. Nicolas en Paul zien AI weliswaar als een hulpmiddel in plaats van een vervanging.

AI kan processen versnellen en vergemakkelijken, maar het vertrouwen en de verantwoordelijkheid die een accountant biedt, kan niet door AI worden vervangen.

Dankzij technologieën zoals e-invoicing en AI zijn steeds meer ondernemers in staat om zelf hun boekhouding bij te houden. Echter, er zullen altijd fiscale vragen zijn waarvoor ze de expertise van een accountant nodig hebben. Dit zal leiden tot een verschuiving in de relatie tussen accountants en klanten.

Conclusie

De accountant van vandaag is meer dan alleen een boekhouder, hij is een strategisch partner die bedrijfsleiders helpt bij het optimaliseren van hun omzet.

AI en automatisering vormen dus geen bedreiging voor het beroep, wel integendeel.

Accountants die deze technologieën vandaag al omarmen zullen er sneller de vruchten van plukken en zullen hun dienstverlening makkelijker kunnen afstemmen op de behoeftes van hun klanten.