Een nieuwe betaalmethode voor aankoopfacturen: De EPC QR Code

11 jul 2018

Een nieuwe betaalmethode voor aankoopfacturen: De EPC QR Code

Binnen de ClearFacts betaalmodule werd een nieuwe, alternatieve betaalmethode beschikbaar gesteld. Individuele facturen kunnen vanaf nu ook betaald worden aan de hand van de EPC QR Code.

Met de betaalmodule was het reeds mogelijk om betalingen op te nemen en uit te voeren via een SEPA betaalbestand. Een SEPA betaalbestand heeft als voordeel dat je als gebruiker meerdere betalingen tegelijkertijd kan doorvoeren maar als nadeel dat je het betaalbestand nog moet downloaden en importeren in een (online) banktoepassing (XML-formaat) .

Wat is de EPC QR Code? EPC QR staat voor  European Payments Council Quick Response Code. Het betreft een QR-code (een vierkante, geblokte barcode) die ingescand kan worden met een smartphone. De code werd op Europees niveau geïnitieerd en wordt in verschillende Europese landen geïmplementeerd. Lees hier meer over de EPC QR Code.

 
 

Wanneer je een factuur betaalt aan de hand van een EPC QR Code vermijd je de export/import van een bestand. Anderzijds kan je slechts één factuur tegelijkertijd betalen met deze code.

Wat heb je nodig? Een compatibele mobiele app die de EPC QR Code herkent en kan verwerken. In België zien we vandaag implementaties binnen de mobiele Apps van Belfius en KBC.

De toepassing genereert de QR code op basis van de ingegeven of herkende factuurgegevens en stelt ze visueel voor op het scherm. De code kan vervolgens worden ingelezen/ingescand met een compatibele mobiele app. Rechts worden de betaalgegevens ter controle nogmaals getoond. Deze gegevens kan je ook terugvinden bij de validatie van de betaling binnen de app zelf.

Opgelet: Andere betaal-Apps gebruiken mogelijks andere QR-formaten die niet compatibel zijn met de EPC QR. EPC QR betreft dus geen algemene, universele standaard binnen de sector!

 

TIP: Scan de EPC QR code hier links en verifieer zo of je over een EPC-compatibele betaal-App beschikt.

Indien de QR-code herkend wordt, zal een betaling van 1€ voorgesteld worden aan het Rode Kruis. Die kan je vervolgens doorvoeren vanuit één van je gekoppelde bankrekeningen of annuleren.