Wij zijn ClearFacts: Sofie is onze Data Engineer

06 dec 2021

Wij zijn ClearFacts: Sofie is onze Data Engineer

In de rubriek ‘Wij zijn ClearFacts’ delen we de verhalen van onze medewerkers. We zoomen in op hoe ze hun loopbaan bij ClearFacts zijn gestart, welke rol ze opnemen en wat hun job en karakter typeert.

  • Naam: Sofie Cluydts
  • Rol: Data Engineer bij ClearFacts
  • Motivatie: Ons platform verbeteren met nieuwe functies die de klant ten goede komen.

“Ik ben een handelsingenieur die kan programmeren, niet andersom”

Je werkt als Data Engineer op de productafdeling van ClearFacts. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

‘Data Engineer’ is maar een functietitel, natuurlijk. Om precies te zijn, werk ik momenteel als data-analist en ‘product owner’ binnen het data-integratieteam van ClearFacts. Dat is het team dat instaat voor alle middleware* voor het ClearFacts-platform.

Met dat digitale platform voor documentuitwisseling en samenwerking richten wij ons specifiek tot accountants. Concreet ontwikkelt ons team alle connectoren en andere software die ons platform vlot en veilig verbinden met de verschillende boekhoudpakketten waar accountancykantoren mee werken.

* Middleware helpt ontwikkelaars om toepassingen efficiënter te bouwen. Het fungeert als het bindweefsel tussen applicaties, gegevens en gebruikers.

Kunnen we jouw rol dan vergelijken met die van een softwareontwikkelaar?

Niet echt, nee, al bezit ik wel de nodige kennis van vooral statistische programmeertalen, zoals Python en R.

Ik zeg altijd: ik ben een handelsingenieur die kan programmeren, niet andersom (lacht).

Het eigenlijke ontwikkelwerk gebeurt door andere collega’s binnen ons team. Zelf sta ik enerzijds in voor de functionele analyses die aan dat ontwikkelwerk voorafgaan. Anderzijds hou ik ook de kwaliteit van de data op ons ClearFacts-platform in de gaten. Om die kwaliteit nauwgezet te controleren en eventuele afwijkingen tijdig op te sporen, hebben we onder meer een monitoringsysteem opgezet.

Wat spreekt jou eigenlijk zo aan in die job?

In mijn huidige functie ben ik eigenlijk zo’n beetje de link tussen business en IT. Dat is waar ik altijd naar gestreefd heb, ook in mijn vorige jobs in andere sectoren. En dat is ook waar ik uiteindelijk het best in ben, denk ik.

Ik leg mijn oor nu eenmaal graag te luisteren bij de gebruikers – in dit geval onze klanten: de accountants. Ik breng hun functionele noden en vereisten zo goed mogelijk in kaart en tracht die vervolgens ook zo te vertalen dat onze ontwikkelaars concreet ermee aan de slag kunnen.

Meestal sta ik ook op de eerste rij om de nieuwe functionele mogelijkheden uit te testen die mijn collega’s ontwikkeld hebben. Al maken we daarvoor ook wel gebruik van pilootkantoren.

Het leukste aspect van mijn job is de directe feedback die je krijgt van een accountant over zo’n nieuwe functionaliteit die goed blijkt te werken en duidelijk in de smaak valt. Daar haal ik echt energie uit!

Je was eerder al bij enkele grote internationale bedrijven aan de slag. Hoe valt het mee om nu voor een kleinere firma te werken?

ClearFacts is natuurlijk evengoed onderdeel van een grotere organisatie als Isabel Group. Maar dat neemt niet weg dat hier nog heel erg de cultuur heerst van een snelgroeiende start-up.

ClearFacts is zeker geen logge, trage reus die hiërarchie hoog in het vaandel draagt. Het is een uitgesproken dynamische, energieke en uitdagende omgeving om in te werken. Dat merk je trouwens ook aan de mensen die hier werken.

Zeker de ontwikkelaars, niet voor niets mijn favoriete collega’s (lacht), zijn allemaal supergepassioneerd met nieuwe technologie bezig. En dat is ook het soort omgeving dat ik zelf heel bewust opzoek, omdat ik weet dat die ook mij zal toelaten en stimuleren om te groeien.

Dat enorme enthousiasme van mijn collega’s werkt niet alleen aanstekelijk maar ook verrijkend. En zo komt het uiteindelijk ook ClearFacts ten goede.

Want vergis je niet: hoe briljant en gedreven de individuele geesten hier ook mogen zijn, teamwerk staat bij ons steeds centraal. Net als de klant.

ClearFacts herdefinieert de relatie tussen accountant en ondernemer

Met ClearFacts haalt u een veelzijdige toepassing in huis die complementair is aan uw boekhoudsoftware. U opent de deuren naar accounting 2.0 en gaat voorbereid de toekomst tegemoet.