Wij zijn ClearFacts: Patricia is onze functioneel analist

10 mar 2022

Wij zijn ClearFacts: Patricia is onze functioneel analist

In de rubriek ‘Wij zijn ClearFacts’ delen we de verhalen van onze medewerkers. We zoomen in op hoe ze hun loopbaan bij ClearFacts zijn gestart, welke rol ze opnemen en wat hun job en karakter typeert.  

  • Naam: Patricia Maes  
  • Rol: Functioneel analist bij ClearFacts 
  • Motivatie: Ik wil werk afleveren dat een reële meerwaarde biedt voor onze klanten.

“Als onze ontwikkelaars weinig vragen hebben, heb ik goed werk geleverd” 

Wat is jouw rol als functioneel analist bij ClearFacts? 

Ik ondersteun onze productowner, die verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling van de ClearFacts-toepassing voor accountants en hun klanten. Zelf focus ik, zoals mijn jobtitel al aangeeft, op de functionele werking van die toepassing en de processen die erachter zitten. De meeste aandacht gaat daarbij uit naar het webluik van die applicatie, maar wij zijn ook verantwoordelijk voor de mobiele app. 

 

Wat moeten we ons concreet voorstellen bij een functionele analyse? 

Dat is de analyse die aan de eigenlijke ontwikkeling van de software voorafgaat. Ik moet de benodigde nieuwe functionaliteit – of de bestaande, indien die een aanpassing vereist – zo omschrijven dat het voor onze ontwikkelaars duidelijk is wat zij precies moeten afleveren of aanpassen. Dat doen we via een story, een geschreven tekst waarin we ook steeds meer visuele elementen opnemen, zoals screenshots. Om het voor ontwikkelaars nog eenvoudiger te maken om onze functionele analyses te visualiseren, hanteren we steeds vaker ook zogenoemde UX-designtechnieken, zoals wireframing en prototyping. Die helpen de ontwikkelaars om optimale gebruikerservaringen te creëren. 

Ik moet de nieuwe functionaliteit zo omschrijven dat het voor onze ontwikkelaars duidelijk is wat zij precies moeten afleveren
Patricia Maes 
Functioneel analist bij ClearFacts 
Na een kleine maand werken bij ClearFacts was het mij al duidelijk dat ik hier op mijn plaats zit.
Patricia Maes 
Functioneel analist bij ClearFacts 

Over welke kwaliteiten moet je beschikken om een goede functioneel analist te zijn? 

In de eerste plaats, en dat zal wel niemand verbazen, moet je analytisch kunnen denken. Maar dat alleen volstaat niet. Je moet nog verschillende andere taken aankunnen, soms tegelijk, wat maakt dat je ook over enig organisatietalent moet beschikken. Zo moet je het werk dat de ontwikkelaars afleveren telkens ook eigenhandig testen. Daarbij moet je het nodige oog voor detail aan de dag leggen. Als vrouw heb ik daar misschien wel wat meer natuurlijke aanleg voor. Ten slotte moet je ook communicatief voldoende vaardig zijn. Niet alleen om de ontwikkelaars duidelijk te kunnen briefen, maar ook omdat je met zoveel verschillende personen in contact komt. Dan denk ik aan andere collega’s die in diverse bedrijfsdomeinen actief zijn, van support tot communicatie, maar bijvoorbeeld ook aan eindgebruikers. Het takenpakket van een functioneel analist is bijzonder gevarieerd. Maar net die afwisseling spreekt mij zo aan in deze functie en zou ik niet meer kunnen missen.  

Je bent nog tijdens de coronacrisis aan boord gekomen. Hoe is jouw start verlopen? 

De verschillende jobinterviews vormden uiteraard een aparte ervaring. Ze verliepen integraal via Teams, waarbij een vlotte interactie helaas niet altijd even vanzelfsprekend is. Maar nog geen half uur na ons finale gesprek zat er al een loonvoorstel in mijn mailbox. De hele rekruteringsprocedure is uiteindelijk opvallend vlot en snel verlopen.  

Doordat ik momenteel net over de grens in Nederland woon, val ik voorlopig wel nog onder het grensarbeidersregime. Dat heeft in eerste instantie voor enkele administratieve obstakels gezorgd, zowel met betrekking tot telewerkmogelijkheden als laadfaciliteiten voor elektrische bedrijfswagens. Daar hebben we intussen een oplossing voor bedacht. Maar binnenkort verhuis ik terug naar België en dan zijn die hindernissen definitief van de baan. Na een kleine maand werken bij ClearFacts was het mij al duidelijk dat ik hier op mijn plaats zit. Ik voel mij goed in deze nieuwe job, in die mate zelfs dat ik gerust de extra moeite wil doen om te verhuizen. Bovendien woon ik dan ook weer dichter bij mijn familie. En kan ik eindelijk meepraten met mijn collega’s over al die programma’s op de Vlaamse commerciële zenders die ik hier in Nederland niet kan ontvangen. (lacht) 

Ik voel mij goed in deze nieuwe job, in die mate zelfs dat ik gerust de extra moeite wil doen om te verhuizen.
Patricia Maes 
Functioneel analist bij ClearFacts